11.05.2017.

LIDER-OV INTERVJU S KREŠIMIROM BUDIŠOM: POZNAVANJE LOKALNIH PRILIKA KAO TEMELJ ZA USPJEŠNE EU PROJEKTE

Razvoj projekata kulturne baštine Dalmacije – Muzeji Ivana Meštrovića, Grad Hvar, Grad Drniš, Općina Sutivan te Općina Selca ukupne vrijednosti 18,2 milijuna kuna, samo je 5 najnovijih u nizu brojnih projektnih ostvarenja perspektivne konzultantske tvrtke, UHY Savjetovanje. Inače splitska podružnica UHY mreže, koja je prisutna u 95 zemalja diljem svijeta, ova se mala tvrtka odlučila za megalomanske uspjehe. S obzirom na veliku prolaznost prijavljenih EU projekata te cijeli dijapazon poslovnih interesa i aktivnosti, širok krug zadovoljnih suradnika i zaposlenika te čist obraz, bilo je samo pitanje vremena kad će i naš direktor Krešimir Budiša, puniti stranice Lidera, najboljih poslovnih novina u Hrvatskoj.

U nastavku prenosimo intervju Sergeja Abramova, novinara Lidera s glavnim pokretačem UHY aktivnosti na području Dalmacije, Krešimirom Budišom.

Za Lider, Krešimir Budiša otkriva kako uz iskustvo poljskog suvlasnika UHY Savjetovanje europski novac uspješno povlači, prije svega, zahvaljujući dobrom poznavanju lokalnih prilika. Usprkos specifičnoj poduzetničkoj klimi Dalmacije, UHY je uspjelo razviti cijelu mrežu poslovnih aktivnosti, od revizije, računovodstva, poreznog i poslovnog savjetovanja, preko organizacije događaja i treninga do poduzetničkog akceleratora i vlastitih klastera.

Sve je započelo prepoznavanjem prave niše u pravo vrijeme. U vrijeme kada je poslovno savjetovanje vezano uz EU fondove izišlo iz okvira klasičnog poslovnog savjetovanja i postalo biznis za sebe, UHY je, poduprto znanjem i iskustvom poljskih partnera, odlučilo manjim lokalnim poduzetnicima u Dalmaciji osigurati neposrednu podršku pri apliciranju na sredstva iz europskih fondova. Zasad UHY Savjetovanju odlično ide a kroz narednih pet godina, planira postati najveća poslovna konzultantska tvrtka u Dalmaciji. Ako je suditi po uspjehu poljskih partnera i suvlasnika koji imaju dvadesetogodišnje iskustvo pripreme projekata ukupne vrijednosti veće od milijardu eura, zvijezde su nam naklonjene.

Iako su zasad poslovni rezultati još uvijek stidljivi, oni neprekidno i sigurno rastu. U 2017. godini očekuje se rast od 100 posto iz razloga jer su projekti u kojima UHY savjetuje u visokoj fazi razvoja, stoga bi već pružene usluge uskoro trebale biti i naplaćene. Pitate se kako to tek sada?

Krešimir Budiša objašnjava kako je najveća konkurentska prednost činjenica da UHY može, i bira isključivo poslove koji imaju šansu na tržištu. Usluge nudi prema principu „ključ u ruke“ a naplaćuje kada su gotovi. Sreća da se može pohvaliti sa 95% prolaznosti projekata ali i da je EU pouzdan poslodavac. Zahvaljujući odobrenim projektima, minuli rad financira današnjih 15-ak zaposlenika.

„Imamo poslovni model da ne želimo potpisivati nikakve ugovore ili predugovore niti naplaćivati ikakve usluge dok one nemaju šanse uspješno završiti. S obzirom na to da radimo u svom lokalnom okružju, i to dugoročno, navedeni model jedini je moguć, budući da se pogreške ne praštaju, a neuspjesi ostaju dugo vidljivi, prijevare ili nešto drugo pogotovo – čega na tržištu konzultanata za EU fondove zaista ne nedostaje.“ – naglasio je direktor UHY Savjetovanja.

Zahvaljujući provjereno dobrom modelu poslovanja, danas se UHY može pohvaliti brojnim interesima. U poslovnom savjetovanju ističe se, i fizički i financijski, suradnja sa Sveučilištem u Splitu s kojim je napravljeno nekoliko projekata a tek brojni se očekuju. Upravo teče finalna faza dovršenja dvaju projekata vrijednosti 22 milijuna eura koji su spremni za EU financiranje. To su zgrada tri fakulteta, nabava laboratorijske opreme te gradnja i opremanje novog laboratorija hidrotehnike za fakultet građevinarstva. UHY savjetuje na projektima vrijednim ukupno sto milijuna eura.

Voli se pohvaliti i sa soft aktivnostima usmjerenima razvoju društva koje razvija s poljskim partnerom, Udrugom B-4 te dva klastera – pomorski i IT – koja razvija i priprema za sufinanciranje iz europskih fondova, ponukano iskustvom poljskih kolega.

IT klaster uključuje 20-ak poduzetnika s područja Dalmacije koji zapošljavaju oko 300 zaposlenika. Razvoj uz pomoć EU fondova tek se očekuje. Sličan broj članova broji i pomorski klaster, među kojima su NPC Prgin i AD Brodovi a s obzirom da je riječ o klasičnoj proizvodnji, nešto je razvijeniji a i specifičan za našu regiju.

Pomorski klaster tek je u povojima a ideja se rodila prema uzoru na poljski klaster ultra lakog zrakoplovstva. Zemljište u poslovnoj zoni Čaporice je kupljeno, već postoje prostorni planovi i nacrti za halu namijenjenu maloj brodogradnji a završava se i plan za njeno opremanje. Specifičnost ovog klastera leži u dijeljenoj ekonomiji koja proizvođačima može donijeti mnogo.

„Naime, većina klastera u Hrvatskoj propala je upravo iz razloga nemogućnosti stvaranja kvalitetne infrastrukture što se ovim modelom nastoji izbjeći. S milijun eura uloženih u takvu halu možete napraviti mnogo više nego kada ih dodijelite samo jednom poduzetniku. U klasteru takva hala radi dan i noć dok bi ju individualni poduzetnik koristio dan ili dva u tjednu.” – pojasnio je beneficije ovakvog modela Budiša.

Do sada su poljski partneri osigurali devet milijuna eura te sagradili proizvodne pogone koji i danas uspješno posluju. Budiša vjeruje kako će uspjehu dalmatinskog klastera kumovati iskustvo poljskih kolega iz zrakoplovne industrije.

Sudeći po dosadašnjem uspjehu, angažmanu te planovima, od UHY Savjetovanja se još mnogo toga može očekivati. Pratite nas i dalje na web stranicama, portalima i facebooku te se ne ustručavajte svoje ideje podijeliti s nama.

Vaše UHY Savjetovanje

NOVOSTI

računovođa uhy natječaj
12.06.2024.

OTVORENI NATJEČAJ – Financijski računovođa (m/ž)

Tražimo financijskog računovođu s iskustvom koji bi se pridružio našem timu. UHY HB EKONOM je profesionalna i dinamična tvrtka specijalizirana za računovodstvo, reviziju, porezno i poslovno savjetovanje. Osnovani smo 1995….

UHY Radionica - POREZI U TURIZMU
05.06.2024.

UHY Radionica – POREZI U TURIZMU 2024.

UHY Radionica 27.06.2024.: POREZI U TURIZMU 2024 Porezi za turističke agencije, charter djelatnost i hotelijere uz mnoštvo primjera na stvarnim situacijama – koliki i koji porez treba ili ne treba…

08.05.2024.

UHY Global Real Estate Guide 2024: Vodič za sve one koji žele ulagati u nekretnine na međunarodnoj razini

UHY International objavio je pregled zakonodavstva i propisa u više od 50 zemalja za investitore u nekretnine kako bi im pomogao da izbjegnu regulatorne zamke i smanje poreznu izloženost. “U…

09.04.2024.

Vodič za službeno putovanje: Sve o putnim nalozima, dnevnicama, loko vožnji i ostalim troškovima puta

Kakav je računovodstveno – porezni tretman službenih putovanja, što se smije, što ne smije i kako treba izgledati dokumentacija, donosimo u vodiču.   Što je službeno putovanje? Službeno putovanje je…

16.02.2024.

Istraživanjem i razvojem inovacija u partnerstvu do 3 milijuna €

SummaryU tijeku je jedan od najvažnijih natječaja novog programskog razdoblja Republike Hrvatske u EU za male, srednje i velike tvrtke – Jačanje strateških partnerstava za inovacije u procesu industrijske tranzicije…

20.12.2023.

Najvažnije porezne promjene u 2024.

Povećanje minimalnih plaća, porezno rasterećenje rada te povećanje poreza na dohodak od kapitala i imovine – sažetak je porezne reforme čiji porezni propisi počinju vrijediti od siječnja 2024. UKIDA SE…

19.12.2023.

UHY daruje: Evidencija radnog vremena za 2024. Preuzmite predložak!

Posljednji dani prosinca su većini hvatanje rokova i rješavanje taskova, a kako bi poduzetnicima barem malo olakšali pripremu za sljedeću godinu, UHY ekipa je i ove godine pripremila, za svoje…

04.12.2023.

Ulaganje u energetski učinkovite i ekološki prihvatljive proizvodne procese

Uskoro se očekuje objava natječaja “POTPORA PODUZEĆIMA ZA TRANZICIJU NA ENERGETSKI I RESURSNO UČINKOVITO GOSPODARSTVO” Što očekivati? Svrhu poziva i uvjete za prijavu saželi smo u ovom kratkom pregledu nacrta…

01.12.2023.

[NAJAVA] Unaprjeđenje kulturne infrastrukture

Do kraja godine će izaći dugoočekivani natječaj EU fondova namijenjen unaprjeđenju javne kulturne infrastrukture. ŠTO TO ZNAČI? EU sredstvima će se moći financirati radovi i opremanje na objektima kako bi…

01.12.2023.

EU sredstvima povećajte spremnost za razvoj novih rješenja – POC

Objavljen je drugi poziv za „Dokazivanje inovativnog koncepta“. Ministarstvo znanosti i obrazovanja otvorilo je 1. listopada 2023. godine drugi poziv u sklopu „Podizanja istraživačkog i inovacijskog kapaciteta“. KAKO DO SREDSTAVA?…

Želite znati više?

Skip to content