UHY Radionica – POREZI U TURIZMU 2024

Bavite se turizmom, hotelijerstvom i charter djelatnostima, imate nedoumica koliki i koji porez treba ili ne treba obračunati na vaše usluge?

UHY HB EKONOM d.o.o. i UHY POREZNI SAVJETNIK d.o.o. poziva vas na interaktivnu radionicu za turističke agencije, charter djelatnost i hotelijere.

Uz upravljanje porezima dodatno vam dovodimo stručnjaka za financije koji će vas savjetovati kako upravljati troškovima financiranja i uštedjeti na kamatama i naknadama banke.

 

Sadržaj interaktivne radionice:

  1. Porezi u turističkoj djelatnosti – turističke agencije

Što znači dobro posloženo računovodstvo i porezi u turističkim agencijama? Kada se primjenjuje posebni postupak oporezivanja i koja su pravila igre u tom slučaju? Osnovno što treba poznavati je kako se način rada i usluga koja se obavlja prikazuje u poreznim i računovodstvenim evidencijama. U ovom će se dijelu radionice staviti naglasak na specifična porezna i računovodstvena postupanja u radu turističkih agencija i svih drugih pružatelja usluga u turizmu koji organiziraju izlete i događanja, a u uslugama sadrže smještaj ili prijevoz gostiju. Kroz primjere će se pojasniti primjena posebnog postupka oporezivanja.

  1. Porezi u charteru i hotelijerstvu + pitanja & odgovori

U ovom će se bloku staviti naglasak na charter djelatnost i specifičnosti vezane za porezno i računovodstveno postupanje kod rada charter agencija s vlastitim plovilima i onima u charter menadžmentu. Detaljnije će se pojasniti zašto fakturiranje veza, utrošenog materijala, postavljanje jedara i sl. ima različitu poreznu priču s aspekta PDV-a.

Hotel ste,  te pružate usluge smještaja, prehrane, točenje pića, prodaje robe i paket aranžmana? Kakav je porezni aspekt navedenog? Kada i na koji način se stornira račun za primljeni predujam? Što je s naknadama štete i PDV-om?

Što sa sezonskim radnicima, koji su potencijalni neoporezivi primici radnika te kako riješiti goruće pitanje neoporezivanja/oporezivanja napojnica?

Polaznici će dobiti odgovore na ova i mnoga druga pitanja. Rezervirali smo vrijeme za vaša pitanja na koja će naše predavačice rado dati odgovor.

  1. Mogućnosti dobivanja ili replasmana kredita u turizmu za investicije uz subvenciju kamatne stope

Od prošle godine aktivne su subvencije kamatnih stopa na kredite u suradnji poslovnih banaka i HBOR-a iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koje mogu koristiti i poduzetnici iz turističkog sektora.

Subvencija kamatnih stopa u pravilu ide ne manje od 2 postotna boda te konačna kamatna stopa već za male i srednje poduzetnike može pasti na manje od 2,50%. Ovim mjerama odnedavno se pridružio program poticanja poduzetništva od strane Splitsko-dalmatinske županije koji također ide sa subvencijom kamatne stope.

Kroz edukaciju ćemo iznijeti nešto više o samim kreditima, ESG komponenti unutar istih, procesu odobrenja takvih kredita i kako maksimalno skratiti njegovo trajanje uz minimalan trošak. Također će biti riječ o prihvatljivosti pojedinih sektora i klijenata, s posebnim naglaskom na turizam, odnosno u kojem slučaju klijenti i bez dovoljne razine učešća mogu biti kandidati za odobrenje.

Tko su predavači?

  • Ivana Zec, ovlaštena porezna savjetnica, direktorica i partnerica u društvu UHY POREZNI SAVJETNIK d.o.o. koji je član grupe UHY in CROATIA (uhyincroatia.com ). Ivana posjeduje dugogodišnje iskustvo u pružanju računovodstvenih i poreznih usluga malim, srednjim i velikim poduzetnicima. Kao direktorica odjela za računovodstvo u UHY-u svakodnevno s kolegama rješava najzahtjevnije situacije i upite klijenata. Kao ovlaštena porezna savjetnica već skoro 10 godina, uže se specijalizirala za porezno savjetovanje vezano za područje usluga u turizmu, charteru, IT uslugama i građevinskim uslugama. Članica je UHY tima od 2009. godine te svoje iskustvo i savjete uvijek rado prenosi i na druge kolegice i kolege.

 

  • Danijela Tokić, ovlašteni računovođa i accounting team lead u UHY-a s višegodišnjim iskustvom u pružanju računovodstvenih usluga malim, srednjim i velikim poduzetnicima. Danijela je specijalizirana za širok spektar poslovnih sektora kao što su ugostiteljstvo i turistička djelatnosti, hoteljerstvo, charter, proizvodnja, specifične usluge pružene diljem svijeta. Svakodnevno je uključena u računovodstvena i porezna pitanja, različite upite i specifične situacije domaćih i inozemnih klijenata kao i svojih kolega iz ureda i UHY grupe.

Gost predavač!

  • Ivica Žuro, konzultant je u financijama, bankovnom poslovanju i upravljanju poduzećima. Specijalnost mu je praćenje investicija nautičkom charteru, turizmu te postavljanju solarnih elektrana. Nakon karijere u bankarstvu gdje je uz ostalo bio dugogodišnji direktor za Srednju Dalmaciju u Splitskoj banci, odlučio je iskoristiti stečeno iskustvo u savjetovanju za financiranje i upravljanje i osnovao obrt za savjetovanje MM Beneficium (financiranje.net). Uža specijalnost su mu financiranje poduzetništva kao i refinanciranje postojećih obveza povoljnijim kreditiranjem te organizacijske poboljšanja i uštede na troškovima poslovanja.

Mjesto i datum održavanja radionice?

Radionica će biti održana u četvrtak, 27. lipnja, Hotelu Mondo (Kopilica) u Splitu s početkom u 9:30 sati. Registracija započinje u 9:15, a očekivano trajanje radionice do 14 sati, s uključenom jednom pauzom.

Naknada:

Kotizacija iznosi 110 EUR + PDV, a uključuje prezentacije s radionice i osvježenje u pauzi.

Dosadašnji polaznici UHY edukacija, klijenti UHY in Croatia i članovi HUP-a ostvaruju 10% popusta na kotizaciju.

Prijavite se na radionicu na sljedećem linku: https://bit.ly/3KkZ1as