Računovodstveno i financijsko praćenje EU projekata / 09-2019

Jedna od glavnih obveza korisnika EU sredstava je da pravilno računovodstveno praćenje EU sredstava i osiguravanje revizorskog traga. Koje su specifičnosti praćenja financijskog tijeka u EU projektima, koje su obveze korisnika, koje su razlike između proračunskih i neproračunskih korisnika – saznajte na ovom praktičnom jednodnevnom treningu!

1 dan
Edukacija traje 1 dan, a vrijeme održavanja je u dogovoru s klijentom
Po dogovoru
Radionica će biti održana u Učilištu Obzor, Kopilica 21 A, u Splitu
Cijena po dogovoru
Popust 20% za UHYin Croatia klijente Kotizacija uključuje prezentacije s radionice, sendvič i osvježavajući napitak

RADIONICA

 • Sadržaj
 • Predavači
 • Detalji plaćanja

Sadržaj

Kako bi se pripremili i efikasno upravljali svim aspektima pripreme i provedbe EU projekata, sve uključene osobe trebaju usvojiti ključna znanja o EU fondovima.

Seminar je osmišljen kao pregled računovodstvenog i financijskog praćenja i upravljanja EU projektima s konkretnim primjerima. 

Namijenjen je zaposlenicima organizacija koje planiraju koristiti ili već koriste sredstva iz EU fondova (trgovačka društva, neprofitne organizacije, gradovi i općine, znanstvene institucije), i to prvenstveno osobama koje sudjeluju ili će sudjelovati u fazi provedbe projekta: računovodstvenim i financijskim djelatnicima, administratorima, voditeljima projekta, pravnicima i odgovornim osobama institucija.

Osim toga, radionica je namijenjena zaposlenicima računovodstvenih tvrtki (vanjskih pružatelja usluga) koje imaju ili planiraju imati klijente koji koriste sredstva iz EU fondova kako bi upotpunili svoje znanje nužno za ispravno praćenje projekata.

Detaljan opis sadržaja

 • uvod u EU fondove i EU projekte
 • definicija i vrste EU fondova
 • vrste EU natječaja i EU projekata
 • postupak pripreme i prijave EU projekata
 • ugovor o bespovratnim sredstvima i potpisnici ugovora
 • financijsko upravljanje i izvještavanje o EU projektima
 • kategorije troškova u EU projektima:  plaće, putni nalozi i putovanja; usluge, robe i radovi
 • prihvatljivosti troškova i njihovo dokumentiranje
 • novčani tijek projekta
 • financijsko i narativno izvještavanje u EU projektima – Zahtjevi za nadoknadom sredstava
 • izmjene ugovora o bespovratnim sredstvima; terenske kontrole od strane ugovornih tijela
 • komunikacija u EU projektima: unutar organizacije korisnika EU fondova i s vanjskim dionicima – ugovornim tijelima, partnerima, podugovarateljima i krajnjim korisnicima
 • računovodstveni i porezni aspekt upravljanja projektima sufinanciranim iz EU fondova
 • financiranje EU projekata s aspekta PDV-a:  prag stjecanja i prag isporuka, tko je obvezan zatražiti PDV-ID broj; PDV na inozemne usluge, PDV u građevinarstvu, podjela pretporeza
 • financiranje EU projekata s aspekta Zakona o porezu na dohodak: oporezivi i neoporezivi dohotci zaposlenika i drugih osoba uključenih u EU projekt
 • financiranje EU projekata s aspekta Zakona o porezu na dobit – porezni tretman primljenih sredstava
 • računovodstveno praćenje i knjiženje EU projekata – praćenje prema mjestu troška
 • specifičnosti računovodstvenog praćenja i priznavanja imovine, obveza, prihoda i rashoda u trgovačkim društvima; neprofitnim organizacijama (recipročni i nerecipročni prihodi) te proračunskim korisnicima.

Ukoliko imate dodatna pitanja vezano za edukaciju, kontaktirajte nas

Predavači

Helena Budiša

Helena je ovlaštena revizorica, osnivačica i direktorica UHY HB EKONOM, UHY SAVJETOVANJE i UHY POREZNI SAVJETNIK.

Od osnivanja društva pa do danas, Helena je stekla neprocjenjivo znanje stečeno u više od 25 godina iskustva u računovodstvu i savjetovanju,  više od 19 godina iskustva u reviziji te ostvarila priznate rezultate na području računovodstva, revizije i poreznog savjetovanja trgovačkih društava, što je UHY HB EKONOM pozicioniralo u najveće revizorsko i konzultantsko društvo u Dalmaciji.

Vođenjem poslovanja u UHY društvima Helena je ostvarila suradnju s  više od 900 klijenata kod kojih su odrađene brojne revizije srednjih i velikih društava, revizija banke, revizije EU projekata, projekti dubinskog snimanja (due diligence), procjene društava, poslovno i porezno savjetovanje istih te računovodstveno i porezno praćenje poslovanja malih, srednjih i velikih trgovačkih društava.

Helena predaje na međunarodnim konferencijama UHY International, te na seminarima o porezima, financijskim izvještajima, upravljanju financijama, poduzetništvu, te je osnivač i pokretač UHY TRENING CENTRA.

Diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Splitu, završila je edukaciju za ovlaštenu revizoricu, internu revizoricu za banke i financijske institucije, ovlaštenu računovođu, edukaciju za ovlaštene procjenitelje poduzeća, te Business Coaching Akademiju, New Code Leadership & NLP akademiju i druge edukacije za osobni i profesionalni razvoj.

Tanja Rodin

Tanja je voditelj odjela za provedbu projekata. Svakodnevni zadaci obuhvaćaju koordiniranje timom za provedbu projekata te savjetovanje klijenata i djelatnika u svim aspektima provedbe projekata sufinanciranih iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Navedeno zahtjeva specifična znanja iz javne nabave, financija, metodologije upravljanja projektima te zakonskih odredbi koje reguliraju različita područja vezana za projekte EU.

U svijetu EU fondova je od 2013. godine te je stekla iskustvo u pripremi i provedbi preko 60 projekata iz područja gospodarstva, infrastrukture, kulturne baštine, znanosti i obrazovanja, od kojih najveći imaju EU sufinanciranje od preko 80 milijuna kuna.

Također je sudjelovala u pripremi i provedbi preko 70 postupaka javne nabave za subjekte koji su obveznici i subjekte koji nisu obveznici Zakona o javnoj nabavi. Redovito djeluje i kao predavač društva na edukacijskim programima iz područja pripreme i provedbe projekata EU.

Tanja je diplomirala na studiju Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Aktivni je korisnik engleskog jezika. Dodatno je završila i usavršavanja iz područja pripreme i provedbe projekata te iz područja javne nabave u Hrvatskoj i inozemstvu. Interesi te prethodno radno iskustvo u različitim područjima poput civilnog društva, znanosti, IT-a, proizvodnje, graditeljstva, trgovine te turizma pomažu joj u sagledavanju šire slike svakog projekta u koji je involvirana.

Detalji plaćanja

Naziv:  Računovodstveno i financijsko praćenje EU projekata 

Datum: po dogovoru 

Lokacija: Učilište Obzor, Kopilica 21 A, u Splitu

Kotizacija: ovisno o broju polaznika


PRIJAVI SE

UHY čine profesionalni, odgovorni i kompetentni stručnjaci koji su uvijek usmjereni na pronalaženje rješenja za klijenta.Naš su prvi izbor za poslove poreznog i poslovnog savjetovanja te ih rado preporučujem klijentima i partnerima.

Natasa Subasic
Financial director, Croatia Yachting d.o.o. putnička agencija, nautički turizam i trgovina

UHY HB EKONOM je naš dugogodišnji partner s kojim nas veže jako ugodna suradnja. Iznimno stručan UHY team nam uvijek stoji na raspolaganju, a naročito smo ponosni na to kako zajedničkim snagama educiramo charter kompanije o svim financijskim nedoumicama.

Martina Hršak
direktorica marketinga i prodaje MMK Systems d.o.o. za usluge
PE logo

The only part of the business I don’t worry about are the things that UHY takes care. So much peace of mind. Jedini aspekt posla oko kojeg se ne brinem je dio za koji je zadužen UHY. To je neprocjenjivo.

Jason Berry
CEO @PositiveEquity
ES logo

Dugogodišnjom suradnjom smo se uvjerili u vrhunsku pouzdanost i profesionalnost UHY tima. Uz UHY  je teško praviti greške, a ako se i pogriješi UHY  uvijek imate kvalitetno i brzo rješenje. Hvala što nas pratite već treće desetljeće.

Marko Sučić
direktor ELEKTROSUMA d.o.o. Split
Kontra logo

Stručnost i profesionalnost – to su riječi kojima se najbolje može opisati UHY. I kad smo promijenili sjedište tvrtke i otišli iz Splita, odlučili smo zadržati računovodstvo jer nismo htjeli riskirati s nekim novim. U sedam godina suradnje nebrojeno puta su pokazali svoju stručnost i znanje, radeći bez grešaka i na vrijeme.

Ilija Brajković
Managing partner at @kontraagency
Locastic logo

Sa UHY-jem poslujemo već nekoliko godina i pokazali su se kao dobar i pouzdan partner. Stručnost i odlični savjeti su omogućili naše poslovanje uspješnijim i jednostavnijim.

Antonio Perić-Mažar
CEO @ Locastic
Alfa Laval Logo

Thanks to UHY book keeping has never been easier. Friendly and open relations, outstanding professional performance it is a pleasure to work with you.

Goran Adum
voditelj podružnice ALFA LAVAL AALBORG A/S Denmark, glavna podružnica Split

S grupacijom UHY iz Splita surađujemo već dugi niz godina na obostrano zadovoljstvo. Naša suradnja obuhvaća više njihovih usluga, od poreznog savjetovanja i revizije do korištenja EU fondova i mjera potpore gospodarstvenicima RH. Uspješno smo odradili tehničku obnovu i uređenje hotela u četiri uzastopne godine te iskoristili bespovratna sredstva. Prilikom realizacije otvorenja novog aparthotela smo također uspješno odradili program poticaja za financiranje putem HAMAG-BICRO te program poticaja ulaganjima MINGO-a. S veseljem nastavljamo našu suradnju i nadamo se novim projektima.

Josip Čulić
hotel manager, MIMOZA d.o.o. za trgovinu, ugostiteljstvo, turizam i poslovanje nekretninama

S društvom UHY HB EKONOM d.o.o. surađujemo dugi niz godina i mogu reći da smo razvili vrijedan prijateljsko – suradnički odnos. Svojim profesionalnim, povjerljivim i nadasve stručnim pristupom UHY HB EKONOM je dao značajan doprinos razvoju potencijala unutar našeg društva. Želimo i dalje uspješno surađivati i zajedno podizati ljestvicu kvalitete i uspješnosti u poslovanju.

Nikša Čulić
direktor, ČULIĆ ELEKTRO CENTAR d.o.o.za trgovinu, export-import, proizvodnju i usluge

Posljednjih sedam godina smo surađivali  sa UHY HB EKONOM d.o.o. na nekoliko projekata. Imati vanjskog suradnika od povjerenja, a u isto vrijeme na izrazito visokoj razini stručnosti kao je sto je UHY HB EKONOM olakšava nam rad na tekućim poslovima, te nam ostavlja dragocjeno vrijeme da se bavimo vlastitim razvojem i rastom, ne brinući se nikada jer je knjigovodstvo pod kontrolom.

Adriana i Jakov Bošnjak
Osnivači i direktori u Ocean Sailing House d.o.o.

Bravo UHY! S tvrtkom UHY HB EKONOM d.o.o. surađujemo od 2008. godine; mislim da smo bili prva charter kompanija s kojom rade te imamo jako dobru suradnju. S naše strane je super što UHY, osim samog knjigovodstva, radi i reviziju koju smo nekoliko puta koristili te je naša poruka – samo naprijed!

Mario Malenica
Maša d.o.o. turistička agencija i trgovina, zaštitni znak: Sailing Forever

S tvrtkom UHY vrlo uspješno surađujemo već dugi niz godina. S zadovoljstvom možemo istaknuti kako je iznimno ugodno kad se možeš posvetiti razvijanju i unapređenju vlastitog posla znajući da se, naravno za teme koje nisu u opisu osnovne djelatnosti, u svakom trenutku možeš obratiti s bilo kojim pitanjem ili problemom i uvijek dobiti pravovremen i stručan odgovor, prijedloge za rješavanje a obično i rješenje samog problema. U današnje vrijeme kad se promjene zakonodavnog i poslovnog okruženja događaju brzo, imati takve partnere i odnos koji je prijateljski ali uvijek i iznad svega profesionalan, prava je rijetkost koju s veseljem rado ističem kao sjajan primjer odlične poslovne suradnje i stvaranja jednog novog, sasvim drugačijeg poslovnog okruženja koje nam je itekako potrebno i koje nas uvijek iznova motivira da jednostavno budemo bolji.

Ivan Kuret
prokurist društva H.L. Dvorac d.o.o.

Želite znati više?